Det skapar en bra arbetsmiljö

Vad är egentligen det viktigaste för svenskarna när de jobbar? Alltså, vad vill de ha på sina arbetsplatser? God arbetsmiljö skapas inte på en dag men det är viktigt att hela tiden jobba systematiskt med detta för att få alla att trivas så gott det går.

 

Att ha en bra arbetsmiljö är a och o för både arbetsförmåga, lönsamhet och trivsel. Helt enkelt påverkar det mycket, ja det är i det närmaste essentiellt. I öppna kontorslandskap kan det till exempel bli rörigt och stimmigt, med hjälp av skärmväggar och ljudabsorbenter från www.soundab.se blir det mycket tystare och skönare atmosfär i rummet till exempel.

Det viktigaste på arbetsplatserna i Sverige

 

En artikel i Metro Jobb går det att läsa om hur det i fallande ordning är viktigast med bra kollegor, intressanta arbetsuppgifter, bra chefer, bra balans mellan jobb och fritid, flexibla arbetstider, utmanande arbetsuppgifter, att känna att ens jobb tillför något till samhället och bidrar till en bättre värld, erkännande, nära till hemmet, möjlighter till både avancemang och vidareutbildning, bra ergonomi på arbetsplatsen samt bra kommunikationer. Dessutom var det viktigt att arbetsplatsen även var estetiskt tilltalande. Mer om detta här och här.

 

I en artikel i Sveriges Radio går det att läsa om hur dålig arbetsmiljö främst skadar kvinnor. Det är nämligen så att antalet anmälningar om kvinnor som drabbas av ohälsa på grund av arbetsmiljö bara fortsätter att öka enligt en undersökning som Arbetsmiljöverket har kommit med. Det är organisatoriska och sociala problem på arbetsplatsen som leder till ohälsa, det kan vara allt från hög arbetsbelastning till mobbning och utfrysning som är problemet.

 


Förra året anmälde arbetsgivarna 3 500 sådana fall, vilket är en ökning med fem procent jämfört med året innan, det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket – SR