Ergonomi på rätt sätt – stå upp på jobbet

Att stå upp på jobbet när du arbetar vid din dator gör att du bränner kalorier och blir allmänt mer hälsosam. Men, det gäller att stå upp vid ditt skrivbord på rätt sätt för att det ska vara bra för dig. 

Ett höj och sänkbart skrivbord behövs för att du ska kunna stå upp och jobba bra på jobbet. På så vis kan du justera höjden efter din längt till exempel. Men vad mer är bra att tänka på när det kommer till att stå upp ergonomiskt vid skrivbordet på jobbet?

Stå upp och gå ner i vikt

Om du står upp vid skrivbordet på jobbet så kan du gå ner i vikt, skriver MåBra i en artikel. Att sitta ner i längre perioder varje dag är inte bra, det kan bidra till depression och att man dör i förtid, samt ökar risken för en rad olika sjukdomar. Du kan stå dig friskare, smalare och piggare, enligt dem. Du kan även bli kvitt ryggproblem, få mindre fett på buken och få högre nivåer av gott kolesterol samt minska risken att drabbas av diabetes.

Så står du upp på rätt sätt

Men det är inte bara att stå som gäller, för det gäller att du står bra och rätt. På Metrojobb kan du läsa om just detta. Där tipsar en kiropraktor om hur du ska stå, och han menar på att du ska stå axelbrett vid ditt höj och sänkbara skrivbord, att bordet ska vara så att dina underarmar kan vila i 90 grader på skivan, att skärmhöjden är något nedanför ögonhöjd och att du ska ha skor med dämpning, alternativt en ståmatta. 

Ergonomi viktigt på arbetsplatsen

Ergonomi är väldigt viktigt på arbetsplatsen, om man inte står sitter går eller arbetar på ett bra sätt, oavsett vad du jobbar med, så kan du drabbas av skador och förslitningar. Det bidrar dessutom till sämre hälsa på andra sätt. Det är arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön på arbetsplatsen och där ingår ergonomin, skriver arbetsmiljöupplysningen, och arbetstagare är skyldiga att säga till om de upptäcker några fel och brister.