Ett bra kontorslandskap

Arbetsplatsen är vårt andra hem. Därför är det extra viktigt att trivas på jobbet. Att ha bra gemenskap och hitta på saker är väldigt viktigt för arbetsmiljön, men det är minst lika viktigt att ha en trivsam miljö på kontoret. Ett öppet kontorslandskap kan innebära många möjligheter, men det kommer också med utmaningar.

Att alla ska trivas på jobbet bör vara var arbetsgivares målsättning. Kontoret och hur det är uppbyggt spelar en viktig del för trivseln på jobbet. Här spelar bland annat kontorsmöbler och inredning en stor roll. Ergonomi och ljussättning spelar också stor roll. Att skapa en miljö som inspirerar, och där kreativitet uppmanas, är kanske inte så lätt som det låter, men det finns några guidelinjer som kan hjälpa till att uppnå målet.

Växter och textilier skapar trivsel

Ett enkelt sätt att skapa en känsla av trivsel och få liv i ett öppet kontorslandskap är att inreda med växter. Växter av alla dess slag gör snabbt en grå och trist arbetsplats mer tilltalande. Växter hjälper också till att rena luften och ger också tillbaka syre. Ett tips är att välja vattensnåla tåliga växter som lever ett långt liv, och samtidigt renar luften. Exempel på sådana växter är Gerbera och Paradisträd. Att investera i några robusta växter är en väl värd investering.

Utöver växter är det också viktigt att tänka på textilier och färger i ett öppet kontorslandskap. Textilier kan hjälpa att verka ljuddämpande och skapar också trivsel och en hemtrevlig känsla. Här spelar också färgval en stor roll. Olika färger påverkar på olika sätt och val av färg är därför viktigt. Ett par färgglada gardiner upplevs till exempel mer inspirerande än ett par svarta gardiner. Tänk även på att inreda med mattor, filtar och soffkuddar för att skapa en arbetsplats där det är välkomnat att ta en fikapaus. Enligt en artikel i Metrojobb är fikapauser en viktig del av arbetsdagen. Det hjälper anställda att känna samhörighet på jobbet och bidrar till trivsel. Det är även ett tillfälle att återhämta energi. Det i sin tur bidrar till bättre prestation på kontoret.

Tänk på detta för att skapa ett öppet kontorslandskap

  • Håll kontoret städat. Detta är extra viktigt i ett öppet kontorslandskap där alla har överblick över stora ytor. Ett städat kontor är ett trivsamt kontor.
  • Sätt upp informella regler. Inför regler gällande telefonsamtal och kommunikation. Att kommunicera är viktigt men detta måste ske i balans med arbetsro.
  • Tänk på placering av personal. Låt kollegor som kan dra nytta av varandras kompetens sitta nära varandra. Tänk även på att inte placera kollegor som pratar mycket i telefon bredvid kollegor som kräver stor arbetsro bredvid varandra.
  • Ljust och belysning skapar trivsel och bra arbetsförutsättningar och förminskar trötthet. Beroende på vad det finns för ljusinsläpp i lokalen kan detta komma att påverka arbetsmiljön. Utnyttja dagsljus i den mån det går.
  • Investera i elektriska bord som går att höja och sänka. Att sitta stilla för länge är inte bra. Genom att röra lite på sig ökar blodcirkulationen och hjärnan får syre. Detta bidrar till ökad ork.