IOTA den nya valutan

Det finns en rad olika trender inom it-världen som växer sig allt större, och det senaste har med kryptovalutor att göra. Det finns både Bitcoin, Ethereum och Litecoin sedan länge men det finns även nyare valutor att ha koll på – och den senaste i raden är IOTA.

IOTA är den senaste kryptovalutan i raden av olika kryptovalutor på marknaden. Men vad är det egentligen? På sidan iota.se förklarar man att det är en valuta som lanserades bara förra sommaren men att den redan ökat lavinartat i populäritet. Bland annat är denna tänkt att vara en valuta som inte är tänkt att vara som andra kryptovalutor utan i stället ska snarare vara en valuta för företag att använda rörande utbyte av data. Så grundaren till denna valuta kommer troligtvis inte bli lika rik som grundaren till Bitcoin som nu enligt IDG är god för flera miljarder dollar och hör till de 50 rikaste personerna i världen.

Dessa kryptovalutor finns

Det finns som sagt flera olika sorters kryptovalutor att välja på och Dagens Industri har listat de mest populära, och här finns dock IOTA ännu inte med på listan men kommer troligtvis kvala in så småningom om det beger sig. Här är i alla fall Dagens Industris lista:

  1. Bitcoin – först ut och både störst och populärast än så länge.
  2. Ether – näst störst efter bitcoin och handlar om ”smarta kontrakt” utan onödiga mellanhänder i olika globala transaktioner.
  3. Litecoin – trea på listan och används främst för snabba transaktioner människor emellan.
  4. Ripple – en kryptovaluta skapad för bankerna och olika betaltjänstebolag, och är mer ett betalningsprotokoll för internationella betalningar.

Risker med kryptovalutor

Kryptovalutorna har alltså under det senaste åren ökat markant i populäritet. Men nu lyfter experterna ett varnande finger. Till Affärsvärlden säger man att det kan finnas en risk för inflation och prisfall den närmaste tiden. I alla fall när det kommer till de valutor som inte är fullt så etablerade. Att som privatperson ge sig in i att investera i en valuta man själv inte har full koll på kan därför vara väldigt riskfyllt. Så fortsätt med försiktighet om detta är av intresse, säger experterna.