Kontorsmaskiner i öppna kontorslandskap

Öppna kontorslandskap fick revansch för ett par år sedan efter ett första försök på 60-talet. Det kan finnas både för- och nackdelar med att arbeta i öppet kontorslandskap och åsikterna om denna arbetsmiljö går isär.

Vissa menar att kontorslanskap är här för att stanna och andra tror att det blir bojkott då arbetsmiljön inte är optimal. Det främsta problemet tycks vara alla ljud, som kollegor som pratar i telefon eller med varandra eller ljud från telefoner, kopiatorn eller någon som förstör dokument i dokumentförstöraren.

För- och nackdelar med öppna kontorslandskap

Självklart är gemenskapen och närheten till varandra en fördel, att lätt kunna prata direkt med varandra istället för att kommunicera via datorn. Man kan lätt se om någon går mot kopiatorn och kan be den att det ta med det nyligen utskrivna dokumentet tillbaka till arbetsbordet. Det kan även upplevas positivt att se att de andra anställda tillsammans arbetar framåt mot samma mål vilket ökar gemenskapen. En svensk studie har även visat att chefen blir mer synlig och lyhörd i ett öppet kontorslandskap, så länge det inte är alldeles för stort. Människor är olika och vissa kan uppleva ett öppet kontorslandskap som stressigt vilket resulterar i att de presterar sämre. Självklart är det ju också så att man hör allting som försiggår i rummet, hjärnan dras automatiskt till ljud och rörelse, därför kan det vara svårt att hålla fokus. Pressen att alltid ha ögonen på sig av både kollegor och chef kan i sig ha negativ påverkan.

Tidningen Må Bra tipsar om att medarbetarna kan få vara med och styra exempelvis förhållningsregler, men kanske även möblering. Det är ju trots allt de som vistas i miljöerna. Så kanske behövs tangentbord som är tystare vid användning eller en tystare kopiator? Oavsett vad som behövs så finns det leverantörer som är experter på att hitta just det som företaget söker. Det går exempelvis att vända sig till ett företag som Selltech vilka är återförsäljare av olika kontorsmaterial från olika typer av märken. De kan alltid hjälpa till att guida företag så att man får det som funkar till det öppna kontorslandskapet. Säkerhet och service är någonting som ingår hos princip alla återförsäljare och det är ju toppen! För vem blir inte sur när pappret fastnar i kopiatorn när företaget precis ska göra klart pappret för ett viktigt avtal? Då gäller det att ha uppdaterat kontorsmaterial som funkar!