När du blivit utsatt för ett ekobrott

Vad är det som gäller när man blivit utsatt för ekobrott? Ekonomisk brottslighet skiljer sig en del i karaktär från andra typer av brott, eftersom det ofta inte rör sig om brott mot en specifik privatperson. Målsägare inom ekobrott brukar bara kommuner, myndigheter, banker och företag. Dock finns det några fall av ekonomisk brottslighet som privatpersoner kan drabbas av, till exempel bedrägerier.

Som brottsoffer och målsägare är det bra att känna till att du har rätt till ett målsägarbiträde. Du kan i ett förhör be om att få ett målsägarbiträde från Olsson Lilja Advokater, som är specialiserade på ekobrott och vana vid sådana typer av fall. De har gott rykte och välkända, har tunga namn som har tagit sig an en rad olika uppmärksammade case.

Bedrägeriförsök är också ett brott

I medierna finns det många exempel på privatpersoner som råkat ut för bedrägerier eller bedrägeriförsök. I SVT går det att läsa om en kvinna i Åre som blivit uppringd från ett okänt nummer. Mannen i telefonen sa att han ringde från hennes telefonbolag och påstod att kvinnan betalat in för mycket pengar. Han bad henne logga in på sitt bank-ID för att bekräfta återbetalning. Kvinnan anade dock att något var fel, och polisanmälde händelsen.

En person i Danderyd blev uppringd från någon som påstod sig vara från banken. Målsägandet anade också att något inte stämde, och polisanmälde händelsen. Även i SMT kan du läsa om ett fall där någon försökt lura en privatperson på bankuppgifter och pengar. Det är med andra ord mycket vanligt förekommande. Bra att veta är dock följande:

  • Du har rätt till målsägandebiträde
  • Du kan anmäla det när du vill
  • Du kan anmäla bedrägeriförsök – även om du inte blivit av med pengar och försöket misslyckades

Det positiva är att allt fler känner till hur bedragarna arbetar. Men genom att polisanmäla alla händelser så sprider man ordet ännu mer, och det gör att fler som kanske är enklare offer för bedragarna också får informationen om hur man behåller kontrollen över sina känsliga uppgifter, banknummer och ID-inlogg. Med andra ord: polisanmäl alltid!