Öppet kontorslandskap stänger in förmåga

 

Öppet kontorslandskap är allt vanligare idag. Väggar rivs ner och öppnar upp arbetsplatsen. För vissa gör det att interaktionen ökar, men för andra kan bullret upplevas som störigt. Det i sin tur kan ha negativa konsekvenser. 

 

Kontorsgiganten.se erbjuder i alla fall en lösning på ett bullrigt problem. När ljudnivån blir för hög kan det vara skönt med hörlurar, eller headset om du sitter mycket i telefon. Enligt dn.se reagerar våra kroppar med stressymptom i negativa miljöer. Våra prestationer påverkas med många störande ljud som ringande telefoner, knatter från tangentbord och kolleger som pratar. En dansk studie som ekuriren.se skriver om, visar att personer som sitter i större landskap har tre sjukdagar fler per år, till skillnad från de som sitter enskilt eller delar kontor. Förespråkare för öppna landskap lyfter fram att kommunikationen förbättras men det är en modifierad sanning.

 

 

” Visserligen ökar interaktionen mellan medarbetarna. Men de mer djuplodande samtalen och utbytandet av viktig information minskar, eftersom det är svårare att prata enskilt när det finns riska att andra lyssnar”.

När stressen tar till

 

Att utsättas för långvarig stress är direkt skadligt. Det är därför oerhört viktigt att du sätter stopp när dina behov inte tillgodoses och din hälsa påverkas negativt. Att ignorera symptom som tyder på utmattning är aldrig en bra idé. Konsekvenserna kan annars bli förödande som du kan läsa om i sr.se. Kanske kan du prata med din chef om behovet av att sitta enskilt eller jobba fram en annan lösning. Utöver det kan det vara bra att försöka skapa så mycket struktur som möjligt i det som upplevs vara en kaosartad situation. konkretisera och sortera för att få en tydlig överblick. Använd med fördel post- it lappar, färgpennor och listor. Om du har för mycket att göra är listor även bra för att visa din chef och be om prioriteringshjälp.