Starta e-handel steg för steg

Instagram på smartphoneAtt sälja produkter på nätet kan vara ett bra sätt att testa en affärsidé. Man behöver inte säga upp sig från sitt vanliga jobb för att se om idén håller, utan man kan starta i liten skala och sköta webbshopen på kvällar och helger. Om det sedan visar sig att idén fungerar kan man gå ned i tid på sitt vanliga jobb, eller kanske sluta helt och hållet.

Visar det sig att affärsidén inte håller är man åtminstone en erfarenhet rikare, och kanske kommer nästa idé man kommer på att visa sig vara lönsam. Eftersom det inte kostar mycket att starta och driva en webbshop förlorar man för det mesta inte heller så mycket pengar.

Man bör dock ha en konkret plan när man sätter igång. Den gör det betydligt lättare att utveckla verksamheten, eftersom den kräver att man hela tiden vet vad nästa steg kommer att bli.

  1. Först och främst: fundera över vilket syfte du har med din e-handel. Ska den bara vara en sidoverksamhet, eller är ditt mål att du ska kunna försörja dig på den på sikt?
  2. Fråga personer i din omgivning som har erfarenhet av att driva e-handel om tips. Vilka plattformar använder de, hur marknadsför de sig, och vilka råd kan de ge? Om du inte känner någon med erfarenhet av e-handel, ställ frågan på LinkedIn och i Facebook-grupper inriktade på entreprenörskap och e-handel.
  3. Jämför olika alternativ, men stirra dig inte blind på kostnaderna. Fundera också över vad du får. Om du vill kunna expandera och på sikt livnära dig på webbshoppen är det bra att redan från början välja en lösning som är lätt att skala upp. Och visst finns det flera gratislösningar, men om du inte är så teknisk är det kanske bättre att välja ett alternativ där du kan få hjälp om något inte fungerar.
  4. Var ska du förvara produkterna? Du kan behöva hyra ett lager, såvida du inte kan ha varorna hemma. Ytterligare ett alternativ är s.k. drop shipping, som förklaras närmare här. Den metoden har vissa nackdelar, men gör det möjligt att erbjuda ett stort sortiment redan från start.
  5. Börja enkelt. Du behöver inte ha en massa funktioner från start. Surfa in på din sajt och låtsas att du är kund. Hur upplever du då webbshoppen? Är det något som behöver förändras?
  6. Presentera dina produkter på ett attraktivt sätt. Det innebär att du inte kan nöja dig med bilder tagna med mobilkameran. Om du inte kan fotografera dina varor på ett bra sätt, anlita någon som kan det. Tänk på att kunderna vill kunna se produkten ur flera vinklar.
  7. Kunders recensioner är viktiga. Se till att det syns på sajten. Då ökar förstagångsbesökarnas förtroende för dina produkter.
  8. Bygg ditt varumärke i sociala medier. Du behöver inte finnas i samtliga sociala medier, utan välj de som du tycker passar varumärkets profil bäst, och se till att vara aktiv där. För att lyckas är det viktigt att ha en berättelse kring varumärket. Använd sociala medier för att skapa denna berättelse.