Storbanker och mindre låneaktörer

Pris kan variera häftigt mellan olika lån, fast de paketeras som samma låneprodukt. Den som är lite snabb räknar säkert ut att det gör det ännu viktigare att jämföra lån samt läsa det finstilta – innan ett avtal ingås som binder parterna.

 

Priset kan variera stort mellan olika smslån, liksom med andra typer av lån. På SmslånOnline.se ser du en jämförelse som visar att Klarnas delbetalning blev 10% dyrare än det billigaste snabblånet. Det är en hel del. Det blir alltså tydligt att det är viktigt att jämföra lån och den effektiva räntan innan det är dags att ta något som helst beslut kring vad för lån som är bäst lämpat att ta.

 

Storbankerna och bolånen

 

I en artikel i Dagens Industri digital går det att läsa om hur svenskarnas bolån är en kassako för storbankerna. Det var i juli månad detta år som svenska hushållens sammanlagda bolåneskulder uppgick till 3 000 miljarder kronor. Detta enligt uppgifter från Finansinspektionen. Dessutom växer detta skuldberg med omkring 8 procent per år. Samtidigt som detta sker kommer det ständigt nya, digitala startupbolag – de som vill låna ut på nya sätt, optimera de befintliga lånen eller underlätta för byten. Många tjänster som tillåter konsumenterna att jämföra bolånen med varandra finns även på marknaden.

 

Svårt för mindre aktörer att ta sig in på bolånemarknaden

 

Vad kan då mindre bolag ge för fördelar till kunderna? Enligt de själva är det mindre administrativa kostnader, enkelheten och det fler valmöjligheter. Konkurrensen skulle även i slutändan gynna kunderna, något som kanske inte storbankerna vill erkänna. Idag finns det tekniska förutsättningar för att ta ett digitalt bolån, samt efterfrågan från kunder, med däremot är skuldebrevslagen från 1936 – något som gör det svårt att förändra och förnya utan att det ska ta väldigt lång tid.

 

En annan typ av lån än smslån och bolån är person-till-person lån, som Lendify vill utmana bankerna med. Läs mer om det här.