Bra krishantering kostar pengar. Men dålig krishantering kan kosta betydligt mer. Det är svårt att säga exakt hur stora kostnaderna blir, men man kan exempelvis titta på hur aktiekurserna har förändrats.
Enligt en analys som gjorts vid Stanford-universitetet, och som återges i ett blogginlägg på Resumé, tar det i snitt fem år för folk att glömma en förtroendekris, där en vd har misskött sig. En PR-kris kan dock bli större, och betydligt mer kostsam.
När en passagerare i 60-årsåldern släpades av ett av United Airlines’ plan tidigare i år ledde det till en präktig skandal. En annan passagerare filmade hur det gick till, och när filmen släpptes bad bolagets representanter inte om ursäkt. Istället pratade vd:n om ombokningar. Det hela slutade med att United gjorde upp med passageraren, David Dao, skriver Svt. Men detta var inte den enda ekonomiska förlusten. Aktiekursen föll med 2,5 %, vilket i reda pengar kostade bolaget ungefär 700 miljoner dollar.
Exemplet Samsung
Samsung Galaxy Note 7 är en mobiltelefon som presenterades 2 augusti 2016. Den visade sig dock bli en PR-mardröm som inte ville ta slut. Någonting var fel i telefonernas batteri, vilket gjorde att de blev väldigt varma och i flera fall fattade eld. Så skedde bland annat under en flygning från Singapore till Chennai. Till viss del agerade Samsung föredömligt: de stoppade försäljningen, drog tillbaka modellen och bemötte kritiken. Men man gjorde också ett stort misstag, i och med att man försäkrade att telefoner som hade sålts i Hongkong hade ett annat batteri. Redan nästa dag fick man dock ta tillbaka detta uttalande, efter att telefoner med felaktiga batterier hade påträffats även där.
2015 hade Samsung det tredje bästa ryktet bland företag verksamma i USA, enligt undersökningen Harris Poll. Året därpå kom man sjua, och 2017 fick man en mindre hedrande fyrtioniondeplats. Vad detta innebär i ekonomisk förlust är svårt att uttala sig om, men själva återkallandet kostade fem miljarder dollar.